Whisk(e)y's

whiskyEet- en Bierencafe De Beiaard Enschede heeft in de loop van de tijd een gewldig mooi assortiment whisk(e0Y’s opgebouwd en is in Enschede en ver daarbuiten een begrip wat betreft whisk(e)y en alles wat daar mee te maken heeft. Met een assortiment van maar liefst 250 single malt whisk(e)y’s en de vele bijzondere ‘Whisk(e)y nosing- and tastings’ in het café en op locatie Kom dus snel eens een kijkje nemen bij ons in het café en geniet van het vloeibare goud!

Wat is whisky (whiskey)?
Whisky (of whiskey) is een sterke drank die gemaakt wordt van gemoute gerst. De naam komt van het Iers-Gaelische Uisge Beatha en het Schots-Gaelische Usquebaugh, wat “levenswater” betekent. Van de gemoute gerst wordt een beslag gemaakt, dat vervolgens gaat gisten en dat met een alcoholpercentage van ongeveer 7,5% wordt gedistilleerd. Het distilleren wordt afhankelijk van het gebied 2 of 3 maal gedaan. Dit product bevat nu zo een 70% alcohol en wordt teruggebracht naar 65% om daarna gelagerd te worden in bourbon of sherry vaten.

Een minimale rijpingstijd voor een whisky is 3 jaar en 1 dag (volgens de wet, daarvoor heet het nog new made spirit), maar vele whiskysoorten worden veel langer opgeslagen in de houten vaten. Een goede whisky kan wel meer dan 30 jaar opgeslagen worden voordat deze uiteindelijk gebotteld wordt en in de winkel komt te staan. Na minimaal 3 jaar mag het whisky genoemd worden en wordt het gebotteld. Anders dan bij wijn stopt het rijpingssproces nu en is de drank lang houdbaar zonder smaakverandering.

Welke soorten whiskey (whiskey) zijn er?

Blended whisky

  • Wanneer er gesproken wordt over een blended whisky houdt dit in dat er malt whisky wordt gemengd met grain whisky. Op deze manier wordt er een drank gemaakt die vaak minder uitgesproken van smaak is dan de single malt whisky en meestal makkelijker drinkbaar. De blended whisky’s beslaan zo’n 95% van de whiskymarkt.

 

  • Single malt whisky. Tegenover de blended whisky’s staan de single malt whisky’s, die samengesteld zijn uit whisky’s afkomstig van één distilleerderij. Deze whisky’s zijn vaak wat ‘ruiger’ van smaak; bijvoorbeeld de whisky’s uit het westen van Schotland kenmerken zich door een zilte, jodium-achtige smaak.
  • Er zijn vier whiskygroepen die worden ingedeeld naar de geografische ligging van de distilleerderij:

 

  1.   Highland malt; van de hooglanden boven de lijn Dundee-Greenock
  2. Lowland malt; uit het gebied ten zuiden van deze lijn
  3. Islay malt; van het eiland Islay
  4. Campbeltown malt; van stokerijen op de Mull of Kintyre (een schiereiland)

De Highland regio is erg groot en wordt vaak verder onderverdeeld in:
- Northern Highlands
- Western Highlands
- Eastern Highlands
- Speyside (, in deze regio ligt de hoogste concentratie distilleerderijen)
- Islands (Arran, Mull, Jura, Skye, Orkney)

  • Ierse whiskey. Een belangrijk verschil met Schotse whisky is dat Ierse whiskey geen rooksmaak heeft, omdat het niet boven turf wordt geëest. Als grondstoffen worden tarwe, haver en rogge gebruikt.
  • Bourbon whiskey. Bourbon, whiskey afkomstig uit de VS, kenmerkt zich door de twee soorten. Straight bourbon wordt gemaakt van minimaal 51% maïs, Straight rye van minimaal 51% rogge. Tevens bestaan er verschillende likeuren die aan de hand van whisk(e)y gemaakt worden, zoals Drambuie.

Wij geven en organiseren ook whisk(e)y proeverijen.
Op zoek naar een origineel kado? Wij verkopen ook tegoedbonnen!

3
Glenmorangie_Distillery_Stills